All Categories


Pages


Курага

Курага — сушені абрикоси без кісточок. Сушені абрикоси з кісточками називають урюком. Належить до сухофруктів.

Китайці вирощують абрикосові дерева заради ароматних плодів понад 5 тисяч років, в Південній Європі абрикос культивиєтся ледве 2 тисячі років. Римляни називали абрикоси вірменськими яблуками. Все тому, що західні країни взнали про абрикоси завдяки вірменським купцям. Курагу до нас найсачастіше везуть з Туреччини та Ірану.Щоб поласувати абрикосами взимку, селекціонери вивели чудові сорти, призначені спеціально для сушки. Вони "навчились" зберігати усю користь та смакові якості свіжої абрикоси.

Для виготовлення кураги плоди абрикос сушать в спеціально відведених для цього місцях на сонці протягом шести — восьми днів, після чого і виходить готовий продукт. Для виготовлення одного кілограма кураги необхідно три — чотири кілограми свіжих абрикосів. Якщо при сушці на абрикосу потрапляє волога, то вони набувають темного кольору.

Дієтологи не дарма радять час від часу влаштовувати розгрузочні дні й "сидіти" лише на горіхах та сухофруктах. А також можна просто з'їдати перед основною їжею кілька сухих абрикос, додавати їх до вівсянки, оскільки вони дуже ситні і водночас є натуральними спалювачами жиру.
Хоча й достаточно калорийні (в 100 г свіжих абрикос міститься 44 ккал, а в сушених — 241 ккал). Але всі ці калорії утримуються в вуглеводах, а їх цукор — це фруктоза й глюкоза. При цьому ніяких жирів та холестерину! Основна цінність даного продукту в тому, що при висушуванні зберігається більшість вітамінів і мікроелементів. Курага цінується через високий вмісто калію, органічних кислот, каротину, фосфору, кальцію, заліза, вітаміну В5.

Курага має ряд дуже корисних для здоров'я властивостей. Вона виводить з організму холестерин, зміцнює серце, підвищує гемоглобін. Вітамін А (каротин), котрого багато в куразі, серед інших відповідає за утворення статевих гормонів. Сечогінна дія густих настоянок та відварів з кураги давно використовують в комплексній терапії багатьох захворювань серцево-судинної системи та нирок. Курага дуже корисна для людей, що страждають на захворювання щитовидної залози, цукровим діабетом. Сушений урюк по своїм властивостям ліпше свежої абрикоси, оскільки відкриває закупорки та пом'якшує тверді пухлини. Ці натуральні "цукерки" призначаються дітям при гіповітамінозі. Сворено різноманіття гомеопатичних засобів, до складу котрих входить курага. Як і будь-яким концентратом, курагою не варто захоплюватися. Кількість клітковини в абрикосі збільшується разом з його усушкою з 2 г в 100 г продукта до 18 г. А це загрожує розладом шлунку при надмірному вживанні. Тому краще навчитися готувати з курагою різні страви. А їх, повірте, безліч.

Курага чудово "розбавить" смак салату, якщо правильно сполучити її з іншими інгредієнтами. Наприклад, вона чудово гармоніює з м'ясом, копченостями, солодкими салатними листками, спаржею та цитрусовими. В марокканскій кухні м'ясо приправляють сухофруктами на рівні зі спеціями та прянощами, у вірменскій та азербайджанскій кухнях запікають курку й судака, фаршированих рисом, сухофруктами та горіхами. А знаменитий узбецький плов з інжиром, сочною курагою, родзинками та грецьким горіхом! Про соладкі страви з курагою й говорити нема чого - курага широко використовується у кулінарії для приготування пирогів, тортів, десертів, узварів.


Однак зараз широко використовуються промислові методи заготовки кураги, з використанням токсичного неорганічного сполучення діоксиду сірки та інших консервантів. В результаті цього сушені плоди зберігають привабливий яскравий жовтий або жовтогарячий колір. Абсолютна більшість кураги, що продається на ринках, виготовлена саме цим способом. При тривалому вживанні такої кураги діоксид сірки може накопичуватися в организмі і вражає легені, бронхи, викликає алергію, астму. Щоб зменшити шкоду потрібно перед вживанням промивати курагу окропом.



Вміст речовин в 100 гр. продукта

Вода         30.89     гр.
Калорийність    241     ккал
Енергія     1009     кДж
Білки         3.39     гр.
Жири          0.51    гр.
Вуглеводи    62.64    гр.
Клітчатка     7.3    гр.
Цукор         53.44    гр.
Сахароза     7.89    гр.
Глюкоза     33.08    гр.
Фруктоза     12.47    гр.
Лактоза     0.00    гр.




About the Author

Anatol

Comments


No comments yet! Be the first:

Your Response



Most Viewed - All Categories