All Categories


Pages


Чорнослив

Чорнослив – це сушені плоди сливи сортів «Венгерки» - плоди темно-фіолетового забарвлення і яйцеподібні форми. Середній вміст цукру в сушених сливах не перевищує 39-41%, у свіжих сливах - від 10 до 12%. Для сушки використовуються спілі, м’ясисті плоди з кісточкою, що вільно відділяється від м’якоті, які містять не менше 10% цукру і не більше 1,2% кислот.

Плоди попередньо бланширують, обробляють окропом, потім їх охолоджують проточною водою і сушать у парових сушках 8-10 годин при температурі 80°С. Для надання блиску чорнослив після охолодження і сортування обробляють гліцерином.

На сьогоднішній день, чорнослив роблять в Америці, Югославії, Аргентині, Чилі, Молдові, Киргизії, Узбекистані, Туреччині та Україні.

Щоб одержати 1 кг чорносливу потрібно 5 кг свіжої сливи. Вартість чорносливу залежить від відсотку вологості, що утримується в сухофрукті. Чим вище вологість, тим дешевше коштує продукт. Чорнослив з вологістю більше 25% відправляють на переробку в пасту, з якої роблять джеми, мармелад, сливовий сік і желе.

Чорнослив містить до 20% фруктози й глюкози, пектин, вітаміни А, З, Р, В1 й В2, калій, фосфор, залізо, магній, кальцій і дубильні й азотисті речовини. Розповсюджений сухофрукт відомий своїми корисними якостями. Чорнослив нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує тиск, вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресових ситуацій та зміцнює кістки. Рекомендується для людей, що страждають вегето-судинною дистонією, авітамінозом. Також він поліпшує діяльність щитовидної залози і запобігає розвитку ракових клітин, що підтверджується останніми науковими дослідженнями. Містить ферменти, які стимулюють травлення. В народній медицині його з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту. Крім усіх корисних властивостей це ще й один із найдавніших фруктів, що згадуються в міфології багатьох народів, а перше свідчення про вживання чорносливу відноситься до періоду Римської імперії.

Чорнослив вживається як окремо, так і в сукупності з іншими сухофруктами і горіхами. Способи використання цього продукту у різноманітних стравах незчисленні.

Чудові бактерицидні властивості чорносливу використають для збереження свіжості м'яса. На думку деяких учених, бактерії, що втримуються в чорносливі, здатні запобігти захворюванням ротової порожнини, зокрема, карієсу.

Через високу концентрацію мінеральних речовин і вітамінів, чорнослив рекомендують уживати не більше 150м у день. Чорнослив широко використається в кулінарії, прекрасно сполучається з м'ясом, рибою, рисом, випічкою.

У зимовий час, коли наш організм ослаблений, необхідно зміцнювати імунітет. Для цих цілей прекрасно підійдуть курага й чорнослив. Окрім своїх корисних властивостей, вони мають чудовий смак. Трішки ласощів ранком або ввечері й ніякі застуди вам не страшні!




About the Author

Anatol

Comments

IdanaSeptember 13, 2011 Reply

BION I\'m ipemrssed! Cool post!


Your Response



Most Viewed - All Categories