All Categories


Pages


Чорнослив

Чорнослив – це сушені плоди сливи сортів «Венгерки» - плоди темно-фіолетового забарвлення і яйцеподібні форми. Середній вміст цукру в сушених сливах не перевищує 39-41%, у свіжих сливах - від 10 до 12%. Для сушки використовуються спілі, м’ясисті плоди з кісточкою, що вільно відділяється від м’якоті, які містять не менше 10% цукру і не більше 1,2% кислот.

Плоди попередньо бланширують, обробляють окропом, потім їх охолоджують проточною водою і сушать у парових сушках 8-10 годин при температурі 80°С. Для надання блиску чорнослив після охолодження і сортування обробляють гліцерином.

На сьогоднішній день, чорнослив роблять в Америці, Югославії, Аргентині, Чилі, Молдові, Киргизії, Узбекистані, Туреччині та Україні.

Щоб одержати 1 кг чорносливу потрібно 5 кг свіжої сливи. Вартість чорносливу залежить від відсотку вологості, що утримується в сухофрукті. Чим вище вологість, тим дешевше коштує продукт. Чорнослив з вологістю більше 25% відправляють на переробку в пасту, з якої роблять джеми, мармелад, сливовий сік і желе.

Чорнослив містить до 20% фруктози й глюкози, пектин, вітаміни А, З, Р, В1 й В2, калій, фосфор, залізо, магній, кальцій і дубильні й азотисті речовини. Розповсюджений сухофрукт відомий своїми корисними якостями. Чорнослив нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту, нормалізує тиск, вуглеводний обмін, усуває відчуття тривоги, підвищує стійкість організму до стресових ситуацій та зміцнює кістки. Рекомендується для людей, що страждають вегето-судинною дистонією, авітамінозом. Також він поліпшує діяльність щитовидної залози і запобігає розвитку ракових клітин, що підтверджується останніми науковими дослідженнями. Містить ферменти, які стимулюють травлення. В народній медицині його з успіхом застосовують для виведення кишкових паразитів і лікування бронхіту. Крім усіх корисних властивостей це ще й один із найдавніших фруктів, що згадуються в міфології багатьох народів, а перше свідчення про вживання чорносливу відноситься до періоду Римської імперії.

Чорнослив вживається як окремо, так і в сукупності з іншими сухофруктами і горіхами. Способи використання цього продукту у різноманітних стравах незчисленні.

Чудові бактерицидні властивості чорносливу використають для збереження свіжості м'яса. На думку деяких учених, бактерії, що втримуються в чорносливі, здатні запобігти захворюванням ротової порожнини, зокрема, карієсу.

Через високу концентрацію мінеральних речовин і вітамінів, чорнослив рекомендують уживати не більше 150м у день. Чорнослив широко використається в кулінарії, прекрасно сполучається з м'ясом, рибою, рисом, випічкою.

У зимовий час, коли наш організм ослаблений, необхідно зміцнювати імунітет. Для цих цілей прекрасно підійдуть курага й чорнослив. Окрім своїх корисних властивостей, вони мають чудовий смак. Трішки ласощів ранком або ввечері й ніякі застуди вам не страшні!




About the Author

Anatol

Comments

IdanaSeptember 13, 2011 Reply

BION I\'m ipemrssed! Cool post!

SadrettinOctober 19, 2012 Reply

Why does this have to be the ONLY reliable socure? Oh well, gj!


Your Response



Most Viewed - All Categories